Voor de echte boekenwurm

0

E-portals groot succes voor nederlandse bibliotheken

readertIedereen die graag een boek verslindt, hun kennis wilt bijspijkeren of op zoek is naar bepaalde literatuur, kan hiervoor terecht bij de verschillende bibliotheken in Nederland. Voorheen moest men eerst altijd de grote registers doorworstelen om te kijken of het boek wel aanwezig was in de bibliotheek, en moest het betreffende schap achterhaald worden om uit te zoeken waar het boek of tijdschrift zich bevond.

Dankzij de technologische ontwikkelingen is het sinds geruime tijd mogelijk boeken, tijdschriften en audio materiaal in de bibliotheek, maar ook thuis vanuit een luie stoel te lezen en te beluisteren. Dit is mogelijk gemaakt door de komst van het zogenaamde “E-portal”. Veel bibliotheken hebben naast hun locatie met vaste openingstijden hun aanbod gedigitaliseerd en geplaatst op het E-portal. Dit geeft leden van de openbare bibliotheek de mogelijkheid om vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week en vanaf iedere gewenste locatie, toegang te verkrijgen tot een zeer grote database van digitaal lees- en luistervoer.

Dankzij het gebruik van E-portal zijn gebruikers niet meer afhankelijk van de openingstijden van de bibliotheek, en kunnen ze toch hun boek of audio bestand lenen. Daarnaast is het mogelijk om deze digitale bestanden op te slaan op hun eigen mp3-speler of computer. Met de komst van E-portal is dit allemaal mogelijk geworden.  Als lid van de openbare bibliotheek is het mogelijk om eenmalig in de bibliotheek een account aan te maken. Daarna kunt u op ieder gewenste locatie en tijdstip inloggen om zo uw boeken of audio bestanden digitaal te lenen.

Je kunt ook steeds vaker gebruik maken van smartphones om e books te lezen. Deze portals zijn daar goed voor geschikt.