Voor de echte boekenwurm

0

Inzicht in het doucheverbruik van uw kinderen

Kinderen zorgen voor een hoger energieverbruik in uw huis. Zij maken meer gebruik van elektronische apparaten  zoals e-readers, tablets en laptops. Steeds meer mensen nemen daarom een slimme energiemeter door hun energieleverancier aangeboden. De slimme energiemeter is een digitaal apparaatje waarmee de klant op een eenvoudige manier inzicht kan krijgen in zijn energieverbruik in huis. Er wordt getoond wat je elke dag aan gas en elektriciteit verbruikt. Dat is goed, want het blijkt dat de meeste mensen absoluut geen idee hebben van wat ze verbruiken. De jaarlijkse nota van het energiebedrijf is voor de meesten een verrassing en het is dan vooral maar hopen dat je niet moet bijbetalen. De slimme energiemeter geeft je elke dag, om het kwartier, een update van je gebruik. Ondertussen zijn er diverse slimme meters op de markt, maar wat doen die apparaatjes nu eigenlijk precies?

Als voorbeeld nemen we de slimme energiemeter van Eneco. De Toon, zoals deze heet, geeft altijd uw eigen persoonlijke tarief en dat is handig. Want als je je energie via de website wilt uitrekenen, kan dat knap ingewikkeld zijn. Er zijn zoveel verschillende contracten. De Toon van Eneco laat ook zien wat de energiepieken op de dag zijn en ze claimen dat je wel vijftien euro per maand kan besparen door af en toe naar de Toon te kijken. Het maakt je bewuster van je gebruik. De Toon is ook een thermostaat. Met een druk op de touchscreen kan je de temperatuur van je ketel instellen. Eneco schrijft dat er nog een App komt waardoor je de Toon ook op afstand kan bedienen. De Toon kost nog wel 120 euro, en je hebt ook te maken met maandelijkse abonnementskosten voor de Live Updates (€ 3,50). De Toon kan dus geld opleveren, maar deze kost ook geld. Zo heeft elk verhaal altijd zijn keerzijde. Voor gezinnen met kinderen die altijd veel te lang onder de douche staan, kan de Toon handig zijn en een opvoedende waarde hebben. Zo kunnen de kinderen eindelijk eens zelf zien wat een douchebeurt kost.