Voor de echte boekenwurm

0

Amsterdam, geschiedenis van de meest vrijzinnige stad ter wereld

amsterdam-zwart-witEr is Nederland en dan is er Amsterdam. Amsterdam, de stad van grachten, bloemen, Wallen en fietsers. De stad van trams en coffeeshops. Maar ook een stad van tolerantie, waarmee het altijd een voorbeeld was voor Amerika en voor de rest van het Westen. Deze tolerantie gaat terug tot in de zestiende, zeventiende eeuw, toen het de stad een vrijhaven voor religieuze dissidenten en radicale denkers was. De tolerantie bracht politieke en economische vrijheid, handelsreizen van de voc bezorgden de stad bovendien een ongekende rijkdom en een wereldwijde invloed.

In dit nieuwe boek van Russell Shorto wordt de geschiedenis van Amsterdam beschreven door de ogen van een buitenlander, vanaf de aanleg van de eerste grachten in de veertiende eeuw tot het begin van de eenentwintigste eeuw, waarin vrije idealen niet meer zo vanzelfsprekend lijken te zijn.

Russell Shorto is schrijver, journalist voor ‘The New York Times Magazine’ en directeur van het John Adams Institute. Hij woont in Amsterdam en is specialist op het gebied van de Nederlandse rol in de Amerikaanse geschiedenis.