Voor de echte boekenwurm

0

Gouden penseel voor Sylvia Weve

gouden-penseel-sylvia-weveIn het Rijksmuseum werd deze week de Gouden Penseel, de prijs voor het kinderboek met de beste tekeningen, uitgereikt aan illustrator Sylvia Weve. Zij ontving de prijs voor haar illustraties in het boek ‘Aan de andere kant, ik ben je oma niet!’, een boek over de jeugd van bejaarden die in een verzorgingstehuis wonen, met tekst van Bette Westera.

De jury noemde Weve’s tekeningen ‘helder en mysterieus, speels en herkenbaar’. Ook wees zij op de kracht van het papieren boek, waarin de tekeningen het best tot hun recht zouden komen. In een tijd dat steeds meer mensen digitaal lezen lijkt de jury hiermee een belangrijk punt te hebben.

Het Gulden Palet, de prijs voor een buitenlandse illustrator, ging naar de Vlaming Tom Schamp voor zijn tekeningen in ‘Het leukste abc ter wereld’.

In het rijksmuseum werd woensdagavond tevens de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum geopend. Daar zijn de originele tekeningen te zien van alle winnaars van de Penselen, Paletten en de Vlag en Wimpels. De tentoonstelling duurt tot en met 10 december.