Voor de echte boekenwurm

0

E-books steeds vaker illegaal gedownload

bookenillegaaltabletsSinds de e-reader in opkomst is, wordt er steeds vaker niet voor boeken betaald. Het blijkt dat slechts 10 procent van de 128 miljoen boeken op Nederlandse e-readers betaald is. De overige boeken zijn gratis verkregen of illegaal gedownload. De totale omzet van betaalde e-books is slechts 4,5 procent van de totale boekenomzet.

Spotify voor boeken

Schrijvers lopen door al dat downloaden behoorlijk wat inkomsten mis. Zij kunnen niet net als muzikanten geld verdienen met optredens of merchandise. Dat boeken na films en muziek nu het slachtoffer zijn van het download gedrag, is echter geen verrassing. De boekensite The Social Bookcompany startte met de actie ‘ ik lees legaal’ tegen het illegaal downloaden van boeken. Echter, niet iedereen is enthousiast over deze actie. Schrijver Philip Huff denkt dat een soort Spotify voor boeken wel de uitkomst kan bieden tegen het illegaal downloaden. In Amerika bestaat al een initiatief: Oysterbooks.com. Voor tien dollar per maand kun je onbeperkt boeken lezen op je e-reader. In Nederland wordt er momenteel wel gewerkt aan soortgelijke initiatieven, maar het lijkt nog niet echt van de grond te komen.

Online boeken kopen

Gelukkig zijn er nog steeds mensen die wel fysiek een boek in handen willen hebben. Hoewel de boekwinkel steeds minder bezocht wordt, zijn er veel mensen die online hun boeken kopen. Dat is natuurlijk erg handig, je hoeft immers de deur niet meer uit. Het kan echter zijn dat je boek beschadigd of zelfs helemaal niet binnen komt. Wat kun je dan als consument doen? Met een rechtsbijstandsverzekering ben je verzekerd voor juridisch advies en worden eventueel de proceskosten ook vergoed. Niet alleen voor consumenten is een dergelijke verzekering handig. Schrijvers en ondernemers kunnen ook te maken krijgen met juridische zaken. Denk aan auteursrecht bij schrijvers of conflicten met toeleveranciers bij ondernemers. Ook voor hen kan een rechtsbijstandverzekering dus van belang zijn om hoge kostenbij juridische zaken te voorkomen. Voor je een dergelijke verzekering afsluit, is het belangrijk dat je de verschillende verzekeraars vergelijkt. Niet alleen de premies kunnen verschillen, maar ook de voorwaarden van de verzekering.

Mocht je nu toch in de situatie komen dat je een advocaat nodig hebt dan is het essentieel dat je de juiste advocaat voor je geschil vindt. Het kan best moeilijk zijn om de juiste hulp te vinden. Kijk voor een goed overzicht van advocatenkantoren op Rechtsinfo. Deze website heeft overzichtelijke profielen van kantoren en advocaten met daarbij reviews van klanten en overzichten van prijzen.