Voor de echte boekenwurm

E-book

e-readerVelen van jullie zullen de term E-boek of E-book wel eens eerder gehoord hebben, het is een verzamelnaam voor digitale documenten die weergegeven kunnen worden op een e- reader, maar ook op beeldschermen van computers, tablets en smartphones. Een e-reader is een apparaat speciaal ontwikkeld waarmee men digitale teksten kan lezen. De twee meest voorkomende vormen van digitale teksten zijn het e-book en de e-paper ook wel vergelijkbaar met de online vorm van een boek en een krant.

Michael Hart staat bekend als de uitvinder van het ‘elektronische boek’. Digitale boeken zijn er in veel verschillende soorten en bestandsformaten, in dat opzicht zijn ze vergelijkbaar met fysieke boeken. Voordel van elektronische boeken is het feit dat ze op verschillende apparaten gelezen kunnen worden. E-readers zijn speciaal ontwikkeld om elektronische boeken te kunnen lezen, later werden tablets uitgevonden. Tablets hebben ervoor gezorgd dat e-readers een stuk minder populair zijn geworden, immers kun je met een tablet veel meer dan het lezen van een boek. Het nadeel van smartphones is de grootte van het scherm, waardoor het moeilijk wordt om een boek te kunnen lezen. Daar tegenover staat wel dat smartphones vaak compacter en makkelijker mee te nemen zijn.

De meest recente e-readers hebben een zwart- wit beeldscherm van  tot inch. Om deze boeken te kunnen lezen is er speciale software nodig vaak met Digital Rights Management. De belangrijkste bestandformaties zijn pdf’s. Met name in de Verenigde Staten heeft de E-book een opmars gemaakt en ook in Nederland wordt de E-book steeds populairder.

E-books zijn op diverse websites te bestellen en te lezen, websites zoals Google bieden diverse publicaties ook gratis aan.